ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;;


Ο sir Μαρκεζίνης, τα σενάρια και η αλήθεια



Επιμέλεια Αχ. Παπαδιονυσίου

Ο Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης (1944-) είναι Έλληνας νομικός και πανεπιστημιακός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1944 και είναι γιος του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη. Έλαβε από τη Νομική Αθηνών το πρώτο του πτυχίο με βαθμό 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα. Είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου, όπως επίσης και του Πανεπιστήμιου του Λάïντεν (Ολλανδίας) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου. Επιπλέον, έχει διδάξει σε είκοσι πέντε Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει τριάντα τρία βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.


Τα έργα του έχουν μεταφρασθεί στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και κινεζικά. Είναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών, ξένος Εταίρος της Βελγικής, της Ολλανδικής και της Ιταλικής Ακαδημίας (Academia dei Lincei), όπως επίσης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Από το 1997 φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen's Counsel), ενώ από το 2000 είναι Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Πρώτου Προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού (Cour de Cassation). Από το 2007 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Έχει τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όπως είναι ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την ελληνική πολιτεία (2000), ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Ιταλία (2002), Tαξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, 2004, ο Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Aξίας από την Γαλλία (2006), καθώς και ο Aνώτερος Ταξιάρχης μετά Ταινίας και Αστέρος από την Γερμανία (2005). Το 2005 έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' για τις εξαίρετες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στις διεθνείς νομικές σχέσεις, έτσι λοιπόν στη Βρετανία φέρει τον τίτλο Sir.
 

Προσπαθούν να τον εντάξουν στο αποκαλούμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο» αλλά ο ακαδημαϊκός, καταθέτει το δικό του μανιφέστο για μια «Νέα Πατρίδα».
Με αφορμή την παρουσίαση δύο βιβλίων του ο κ. Μαρκεζίνης βρέθηκε στο επίκεντρο σχολίων που τον έφεραν να δημιουργεί διαύλους μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, του πρώην αρχηγού ΓΕΣ κ. Φραγκούλη Φράγκου και του προέδρου της κεντροδεξιάς «Νέας Μέρας» κ. Χρήστου Ζώη.

Δειτε  και το video -βιογραφικό του εδώ:

Απάντηση έδωσε ο κ. Μαρκεζίνης, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας ότι καταθέτει το πολιτικό του μανιφέστο για μια «Νέα Πατρίδα».
Στην de profundis συνομιλία που είχε δημοσιογράφος της εφημερίδας με τον κ. Μαρκεζίνη, αναπτύχθηκε η ανάγκη κάθαρσης που θα έχει ουσιώδη χαρακτήρα και θα δημιουργήσει νέα δυναμική στο εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Βεβαίως, ο ακαδημαϊκός και πρώην διπλωμάτης δεν δίστασε να απαντήσει σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα όπως για την υπόθεση των υποβρυχίων, για την οποία πιστεύει πως πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.
Σε ό,τι αφορά στο διπλωματικό στίγμα της χώρας, ο κ. Μαρκεζίνης επισημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα νέο δόγμα που θα προβλέπει σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν παραλείπει ωστόσο να εκφράσει και μια άποψη που θα συζητηθεί και αφορά στον προβληματισμό που έθεσε περί εξόδου της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ.
markezinis2
Πέντε σημεία που θα συζητηθούν
Ο ακαδημαϊκός σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, δεν άφησε άναυδους κάποιους που παρακολούθησαν την παρουσίαση των βιβλίων του όταν εξέφρασε φόβο για «δεύτερα Ιουλιανά» που θα προετοιμαστούν από ανθρώπους με πείρα (στις προβοκάτσιες). Ενώπιον των κ.κ. Χρ. Ζώη και Φρ. Φράγκου είπε κι άλλα σημαντικά πράγματα:
1. Χαρακτήρισε «κοινωνικό φίλο» τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν έκρυψε τη ριζική διαφωνία του με την πολιτική του.
2. Αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «έξυπνο πολιτικό».
3. Αν θα τον προτείνει η Αριστερά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα το θεωρήσει «μεγάλη τιμή».
4. Έχει επισημάνει πως δεν κυνηγά θέσεις και αξιώματα.
5. Κάνει λόγο περί πολιτικού κατεστημένου που πρέπει «να συνηθίσει με την ιδέα της ενσωμάτωσης της Αριστεράς στο πολιτικό παιχνίδι».



0 σχόλια: