ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟ



Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΩΤΗ ANTIKΡOYEI  ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ & ΨΕΥΔΗ

Απάντηση στις προκλήσεις του π. Θωμά Βαμβίνη


Διάβασα στην «Παρέμβαση» (Ιούνιος 2014) της Μητροπόλεως Ναυπάκτου κείμενο του π. Θωμά Βαμβίνη. Στο κείμενο αυτό ο παπούλης μιλάει για την αλήθεια, τη δική τους αλήθεια και δηλώνει πως ο,τι λένε αυτοί οι περί τον Δεσπότη είναι η αλήθεια. Και όμως τα πιο πολλά είναι ψέματα και συκοφαντίες.
Οι άγιοι Πατέρες που έκαμαν τους ιερούς Κανόνες ποτέ δεν θα φαντάστηκαν όταν συνιστούσαν υπακοή στον Επίσκοπο ότι θα υπήρχαν Επίσκοποι σαν τον δικό μας Δεσπότη ο οποίος πρώτον ψεύδεται και αυτοδιαψεύδεται επανειλημμένως από τα ίδια του τα κείμενα.

Δεύτερον είναι συκοφάντης. Έχει κατασυκοφαντήσει τους Μοναχούς της Μονής Μεταμορφώσεως και τις χιλιάδες πιστών που συνδέονται με το Μοναστήρι αυτό. Ελάχιστα από τα πολλά συκοφαντικά που έγραψε ο Δεσπότης είναι και αυτά:
«Οι άνθρωποι που συνδέονται με την Μονήν έχουν αρρωστήσει εκκλησιολογικά και πνευματικά». «Εργοστάσιον ψευδολογίας η Μονή». «Οι Ιερομόναχοι της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως επιδίδονται στην επιστημονική ψευδολογία».


Τρίτον είναι υβριστής. Έχει υβρίσει «χούλιγκανς» και «ταλιμπάν» ευσεβεστάτους Χριστιανούς επειδή δεν μπορούν να τον ανεχθούν και τον αποδοκιμάζουν.
Προσπάθησε να γκρεμίσει ένα τεράστιο πνευματικό έργο που επιτέλεσαν επί σειράν ετών οι Πατέρες της Μονής Μεταμορφώσεως. Βέβαια δεν τα κατάφερε ο Δεσπότης με όλες τις μεθόδους που χρησιμοποίησε. Παρέσυρε και την Ιερά Σύνοδο χρησιμοποιώντας πολλές φορές ιερούς Κανόνες που δεν είχαν καμία σχέση με τις περιπτώσεις που κατήγγειλε. Δεν κατάφερε χρησιμοποιώντας τη δύναμη της εξουσίας του και το φιλάδελφο των συναδέλφων του Αρχιερέων να ξεριζώσει από τις ψυχές χιλιάδων Ναυπακτίων την αγάπη και τον σεβασμό τους προς τους πνευματικούς Πατέρες και ανιδιοτελείς εργάτες του αμπελώνος του Κυρίου, τους Πατέρες της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως.

Έτσι διαπίστωσε ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τον Δεσπότη. Δεν τον θεωρεί Επίσκοπό του (άλλα είναι τα γνωρίσματα του πραγματικού Επισκόπου που όντως ενδιαφέρεται δια την σωτηρία του ποιμνίου του).
Τι θέλετε και μιλάτε για την αγάπη του Δεσπότη στο Μοναχισμό; Τώρα άλλο να λέμε ωραία λόγια και να επαινούμε ο,τι αποφύγαμε να βιώσουμε. Όπως πάντα ωραία λόγια χωρίς αντίκρυσμα. Εάν ο Δεσπότης προερχόταν από ένα Μοναστήρι στο οποίο εγκαταβίωσε μερικά χρόνια και είχε ασκηθή στην ταπείνωση και την υπακοή ως υποτακτικός κάποιου Γέροντα, θα μπορούσε να μιλάει για αγάπη στο Μοναχισμό. Τώρα χρειάζεται πολύ θράσος.

Για να δείξει ότι αγαπάει τον Μοναχισμό επαινεί τα Μοναστήρια με λόγια βέβαια (έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε που λέει και ο λαός μας). Κάνω λοιπόν στο Δεσπότη ευθέως την ερώτηση. Το Μοναστήρι Αγίου Αυγουστίνου του π. Μουλατσιώτη αξίζει όντως πολλών επαίνων και δικαίως το επαίνεσε ο Δεσπότης με πολύ θερμά λόγια. Τον ερωτώ όμως και περιμένω απάντηση. Σε τι είναι κατώτερο το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου; Τι κακό συνάντησε στο Μοναστήρι μας, ώστε να εξαντλήσει ο Δεσπότης μας κάθε αντιχριστιανικό και απάνθρωπο μέσο δια να το κλείσει; Εδώ, πάτερ μου, δεν μιλάμε για αγάπη. Δεν εκλιπαρούμε την αγάπη του γιατί ξέρουμε ότι δεν είναι σε θέση να μας τη δώσει, διότι δεν έχει αγάπη (τώρα το να αγάπάς και να ευεργετείς τους δικούς σου υποτακτικούς, αυτό δεν είναι αγάπη, αλλά φιλαυτία).
Θέλουμε όμως και απαιτούμε δικαιοσύνη. Το σύστημα και το φιλάδελφο μας την αρνείται. Βιώνουμε την αδικία στη χειρότερή της μορφή διότι προέρχεται από ανθρώπους που αρέσκονται να αυτοτοποθετούνται εις τύπον και τόπον Χριστού. Απαιτούν τον σεβασμό μας ερμηνεύοντας τους ιερούς Κανόνες κατ’ επιλογήν και όπως τους συμφέρει. Κάνουν τα πάντα δια να πείσουν τους πιστούς ότι τους οφείλουν σεβασμό όποιοι και αν είναι ο,τι και εάν κάνουν.

Κατηγορείτε τους Ναυπάκτιους για ανθρώπους αδιαφόρους και για ανθρώπους που κρατούν ίσες αποστάσεις μεταξύ του Δεσπότη και του Μοναστηριού. Δηλαδή τι θέλετε; Όλοι να σας ακολουθούν και να δέχωνται τις συκοφαντίες σας, τις μεθοδεύσεις σας και τον άδικο πόλεμό σας κατά του Μοναστηριού που γνώρισαν, που αγάπησαν και που σέβονται για να κάνουν το δικό σας χατήρι; Να δοξάζετε το Θεό που ο ευσεβής λαός της Ναυπάκτου σας αντιμετωπίζει με αδιαφορία, αλλά παραμένει στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού και ελπίζει ότι κάποια μέρα ο εύσπλαχνος Θεός θα λυπηθεί αυτόν τον ευσεβή λαό και με κάποιο τρόπο θα σηκώσει από τις ψυχές μας αυτόν τον πόνο που ο Δεσπότης μας εδημιούργησε.
Πάτερ Θωμά, ξέρετε ότι δεν κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία. Ο,τι γράφω το υπογράφω ως Πρεσβυτέρα Ειρήνη Ι. Διώτη Ναυπάκτια, διότι είμαι από πάπου προς πάπου Ναυπάκτια.
Ιούλιος 2014
Πρεσβυτέρα Ειρήνη Ι. Διώτη
Ναυπάκτια

1 σχόλιο:

  1. Ωστε τοσο αδυναμη η συνοδος της Εκκλησιας που καταφερε ενας Δεσποτης χωρις στοιχεια οπως λετε να τη στρεψει εναντια μιας μονης τοσων ''χιλιαδων'' οπαδων οπως λετε. Χμμ κατι κρυβεται πισω απο αυτην την ιστορια τελικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή